© Anna Vähäkuopus
© Juhani Ström
© Juhani Ström

Koivulan tallillaSosiaalipedagoginen talli on selkeästi kasvatuksellinen yhteisö, joka on avoin ja vuorovaikutuksellinen. Aikuinen on koko ajan läsnä ja ohjaa toimintaa tarvittaessa. Tallilla on sovitut säännöt, joita noudatetaan, jolloin tallin toiminta on turvallista. Tärkein hevosenpidon sekä hevosen käytön, esimerkiksi ratsastuksen tai ajon, apuväline on aivot, ajattelu ja kokemus hevosista. Peili on toiseksi tärkein väline hevosen pitoon, eli rehellisyys ja arviointi ovat mukana kaikessa tallitoiminnassa. Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan lähtökohtana on hevosen hyvinvointi; hevosesta huolehtimalla voidaan tarkastella ja vertailla ihmisen omia perustarpeita, esimerkiksi oikeanlaisen ravinnon ja riittävän levon sekä mielekkään tekemisen merkityksiä arkipäivässä.

Kriteereinä sosiaalipedagogiselle hevostoiminalle ovat asiansa tunteva ohjaaja, toiminta on suunniteltua, jolloin on selkeät tavoitteet ja toimintaan on käytössä siihen soveltuvat hevoset, jotka ovat hyvin koulutettuja ja hyvin hoidettuja. Sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa korostuvat yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja elämyksellisyys.

Utelias ja isokokoinen hevonen jo koollaan pysäyttää vilkkaammankin nuoren tai hamuaa turvallaan varovaisesti tuttavuutta arempaan ihmiseen. Hevonen tarvitsee ihmisen huolenpitoa, jolloin se voi palkita hoitajansa vaikkapa pienellä ratsastuslenkillä -yhdessä.